Ta witryna wykorzystuje pliki cookies by zarządzać sesją użytkownika. Cookies używane są także do monitorowania statystyk strony, oraz zarządzania reklamami.
W kazdej chwili możesz wyłączyć cookies. Wyłączenie ciasteczek może spowodować nieprawidłowe działanie witryny. Więcej w naszej polityce prywatności.

Artykuł:

Dlaczego odkamienianie czajnika jest takie ważne?

Napisany przez white, dnia 2021-10-25 09:31:53

Korzystanie z czajnika elektrycznego wydaje się wielu z nam banalnie proste i praktycznie bezobsługowe. Wystarczy nalać do niego wodę, wcisnąć przycisk i odczekać aż do zagotowania. Niestety o ile sam czajnik faktycznie nie wymaga specjalnych czynności serwisowych i eksploatacyjnych (oprócz wycierania z kurzu), tak twarda woda z biegiem czasu może go solidnie zakamienić. Dlaczego jest to szkodliwe zjawisko i jak z tym walczyć? Te kwestie wyjaśnimy w dzisiejszym artykule.

Dlaczego kamień w czajniku jest zły?

Im częściej gotujemy wodę w czajniku, tym prędzej jego wewnętrzna powierzchnia zaczyna pokrywać się cienką warstwą kamienia. Problem staje się o tyle poważny, gdy cała powierzchnia czajnika stanie się całkowicie matowa. Gruba warstwa osadu z kamienia powoduje, że ciepło z większym trudem przedostaje się z elementu grzewczego do wody, a to przekłada się nie tylko na wydłużony czas grzania, ale również i większy rachunek za energię elektryczną. Poza tym zalegający kamień może w niewielkim stopniu zmieniać smak gotowanej wody lub co gorsza – zanieczyszczać ją widocznymi drobinkami łuszczącej się warstwy kamienia. Jak można walczyć z tym zjawiskiem?

 

 

Jak szybko odkamienić czajnik?

Odkamienianie czajnika to wbrew pozorom bardzo proste zajęcie. Co ciekawe, można do tego wykorzystać w pełni domowe środki, które znajdziemy w niemal każdej kuchni. O jakie produkty dokładnie chodzi? Okazuje się, że idealnym odkamieniaczem jest zwykły ocet. Wystarczy zmieszać go z wodą i przelać do czajnika. Następnie całość zagotować i odczekać kilka godzin. Innym sposobem jest zastosowanie sody oczyszczonej lub kwasku cytrynowego.

W roli odkamieniacza sprawdzi się także sok z cytryny. Jeżeli jednak chcemy odkamienić czajnik błyskawicznie, wtedy najszybciej zrobimy to przy pomocy specjalnych środków chemicznych, które kupimy w postaci proszku lub płynu. Należy tylko pamiętać, aby po ich zastosowaniu solidnie przepłukać całe wnętrze czajnika. Co zrobić, aby osad z kamienia osadzał się wolniej? Można zastosować specjalne filtry do kranu lub gotować wodę demineralizowaną, co jednak znacząco podniesie koszty. Mimo wszystko z uwagi na niskie koszty odkamieniania, najrozsądniejszym rozwiązaniem okaże się regularne usuwanie kamienia.

Użyte tagi: czajnik, odkamienianie, kuchnia, woda

Komentuj:

Lokale weselne | Sale weselne | Artykuły i Poradniki | Partnerzy | Dodaj Obiekt/Salę | Reklama | Regulamin | O nas / Kontakt

© 2011 - 2024 Aplit Wszelkie prawa zastrzeżone.