Artykuł:
Menu weselne
Napisany przez M-S-M, dnia 2012-07-16 13:17:31
Pięknie zastawiony stół weselny, to marzenie każdej młodej pary. Jakie dania wybrać i ile porcji zamówić, aby każdy gość był zadowolony i najedzony? To bardzo trudne zadanie.
Niektórzy stawiają na suto zastawiony stół, czyi na bogato, nie licząc się z kosztami za salę. Do tego wybierają „stół wiejski” w formie szwedzkiego bufetu z przekąskami z wieprzowiny i wyrobami własnej roboty. Inni wręcz przeciwnie ciepłe dania serwują tylko do północy, a jedynym deserem jest tort. Na co więc się zdecydować?
Wszystko zależy od tego ile chcemy wydać na jedną osobę oraz do której godziny będą serwowane dania gorące. Obecnie cena „za talerz” waha się w granicy 120 do 190 zł za osobę (przeciętnie). Często w cenę za osobę nie wchodzi także opłata za owoce i napoje.
Oto przykładowy zestaw, który w mniejszym bądź w większym stopniu zamawiany jest na wesela.
Szampan na toast
Zupy
- Rosół
- Zupa brokułowa z groszkiem ptysiowym
- Zupa krem z pieczarek z prażonymi migdałami
- Pomidorowa z grzankami i żółtym serem
Drugie danie
- Schab pieczony z sosem pieczeniowym
- Polędwica faszerowana z sosem pieczeniowym
- Schab z ananasem, żurawiną i żółtym serem
- Polędwiczki wieprzowe pieczone z jarzynami
- Roladki drobiowo-wieprzowe
- Karkówka pieczona w sosie własnym
- Filet drobiowy
- Zrazy wieprzowe z sosem pieczeniowym
Danie podawane do wyboru
- Ziemniaki duszone
- Ziemniaki opiekane
- Kluski śląskie
- Frytki
Ciepłe dodatki
- Buraczki zasmażane
- Kapusta zasmażana
- Marchewka z groszkiem
- Szparagówka
- Jarzyny z pary
Surówki
- Pekińska z jogurtem, marchewką, papryką, ogórkiem i pomidorem
- Z jarzyn mieszanych
- Marchewki z chrzanem i jabłkiem
- Mizeria
- Kapusta biała z sosem
- Kapusta czerwona
- Ćwikła
- Buraczki
Zakąski I
(na półmiskach)
- Szynka
- Kiełbasa wiejska
- Boczek wędzony
- Pasztet
Zakąski II
- Galaretka drobiowa
- Galaretka wieprzowa
- Ryba po grecku
- Pstrąg w galarecie faszerowany
- Schab w galarecie faszerowany
- Jajka garnirowane na sałatce jarzynowej
- Rolada rybna faszerowana w galarecie
- Galantyna drobiowa
Sałatki
- Jarzynowa
- Z selera z ananasem
- Pieczarkowa
- Z wędzonym kurczakiem
- Z kurczakiem z grosa
- Brokułowa
- Kalafiorowa
- Grecka
Śledzie
- Śledź po japońsku
- Śledź po węgiersku
- Śledź w śmietanie
- Śledź faszerowany serem feta z koperkiem
- Śledź faszerowany ogórkiem
Podwieczorek
- Szaszłyk drobiowy
- Udko pieczone
- Pieczeń z karkówki z sosem grzybowym
- Szaszłyk wieprzowy
- Ziemniaki opiekane
- Ryż z jarzynami
- Kasza
- Szyszki ziemniaczane
- Rozetki ziemniaczane
- Kopytka
- Frytki
Kolacja
- Strogonoff
- Leczo drobiowe
- Zupa mieszczańska wieprzowa
- Gulasz wieprzowy
- Barszcz czerwony podawany krokietem
Do tego owoce i desery
- deser lodowy z bitą śmietaną, polewą i/lub owocami
- sałatka owocowa z galaretką i bitą śmietaną
- inny rodzaj ciasta wcześniej uzgodniony
Kawa, herbata
Warto pamiętać, że zamawiając zestaw wybieramy 2 – 3 opcje z każdej zaproponowanej pozycji menu i to właśnie za te dania płacimy. Równie ważna jest dekoracja stołu i sali weselnej.
Dekoracje stołu przykłady:
grafika:www.sxc.hu
filmy: www.youtube.com
M-S-M
Użyte tagi: menu weselne, menu na wesele, dekoracja stołu, dekoracja sali