Ta witryna wykorzystuje pliki cookies by zarządzać sesją użytkownika. Cookies używane są także do monitorowania statystyk strony, oraz zarządzania reklamami.
W kazdej chwili możesz wyłączyć cookies. Wyłączenie ciasteczek może spowodować nieprawidłowe działanie witryny. Więcej w naszej polityce prywatności.

Artykuł:

Menu weselne

Napisany przez M-S-M, dnia 2012-07-16 13:17:31

Pięknie zastawiony stół weselny, to marzenie każdej młodej pary. Jakie dania wybrać i ile porcji zamówić, aby każdy gość był zadowolony i najedzony? To bardzo trudne zadanie.

Niektórzy stawiają na suto zastawiony stół, czyi na bogato, nie licząc się z kosztami za salę. Do tego wybierają „stół wiejski” w formie szwedzkiego bufetu z przekąskami z wieprzowiny i wyrobami własnej roboty. Inni wręcz przeciwnie ciepłe dania serwują tylko do północy, a jedynym deserem jest tort. Na co więc się zdecydować?

Wszystko zależy od tego ile chcemy wydać na jedną osobę oraz do której godziny będą serwowane dania gorące. Obecnie cena „za talerz” waha się w granicy 120 do 190 zł za osobę (przeciętnie). Często w cenę za osobę nie wchodzi także opłata za owoce i napoje.

Oto przykładowy zestaw, który w mniejszym bądź w większym stopniu zamawiany jest na wesela.

Szampan na toast

Zupy

- Rosół
- Zupa brokułowa z groszkiem ptysiowym
- Zupa krem z pieczarek z prażonymi migdałami
- Pomidorowa z grzankami i żółtym serem

Drugie danie

- Schab pieczony z sosem pieczeniowym
- Polędwica faszerowana z sosem pieczeniowym
- Schab z ananasem, żurawiną i żółtym serem
- Polędwiczki wieprzowe pieczone z jarzynami
- Roladki drobiowo-wieprzowe
- Karkówka pieczona w sosie własnym
- Filet drobiowy
- Zrazy wieprzowe z sosem pieczeniowym

Danie podawane do wyboru
- Ziemniaki duszone
- Ziemniaki opiekane
- Kluski śląskie
- Frytki

Ciepłe dodatki

- Buraczki zasmażane
- Kapusta zasmażana
- Marchewka z groszkiem
- Szparagówka
- Jarzyny z pary

Surówki

- Pekińska z jogurtem, marchewką, papryką, ogórkiem i pomidorem
- Z jarzyn mieszanych
- Marchewki z chrzanem i jabłkiem
- Mizeria
- Kapusta biała z sosem
- Kapusta czerwona
- Ćwikła
- Buraczki

Zakąski I
(na półmiskach)
- Szynka
- Kiełbasa wiejska
- Boczek wędzony
- Pasztet

Zakąski II
- Galaretka drobiowa
- Galaretka wieprzowa
- Ryba po grecku
- Pstrąg w galarecie faszerowany
- Schab w galarecie faszerowany
- Jajka garnirowane na sałatce jarzynowej
- Rolada rybna faszerowana w galarecie
- Galantyna drobiowa

Sałatki
- Jarzynowa
- Z selera z ananasem
- Pieczarkowa
- Z wędzonym kurczakiem
- Z kurczakiem z grosa
- Brokułowa
- Kalafiorowa
- Grecka

Śledzie
- Śledź po japońsku
- Śledź po węgiersku
- Śledź w śmietanie
- Śledź faszerowany serem feta z koperkiem
- Śledź faszerowany ogórkiem

Podwieczorek
- Szaszłyk drobiowy
- Udko pieczone
- Pieczeń z karkówki z sosem grzybowym
- Szaszłyk wieprzowy
- Ziemniaki opiekane
- Ryż z jarzynami
- Kasza
- Szyszki ziemniaczane
- Rozetki ziemniaczane
- Kopytka
- Frytki

Kolacja

- Strogonoff
- Leczo drobiowe
- Zupa mieszczańska wieprzowa
- Gulasz wieprzowy
- Barszcz czerwony podawany krokietem

Do tego owoce i desery

- deser lodowy z bitą śmietaną, polewą i/lub owocami
- sałatka owocowa z galaretką i bitą śmietaną
- inny rodzaj ciasta wcześniej uzgodniony

 Kawa, herbata

Warto pamiętać, że zamawiając zestaw wybieramy 2 – 3 opcje z każdej zaproponowanej pozycji menu i to właśnie za te dania płacimy. Równie ważna jest dekoracja stołu i sali weselnej.

Dekoracje stołu przykłady:



 

 

grafika:www.sxc.hu

filmy: www.youtube.com

M-S-M

Użyte tagi: menu weselne, menu na wesele, dekoracja stołu, dekoracja sali

Zobacz także:

Komentuj:

Lokale weselne | Sale weselne | Artykuły i Poradniki | Partnerzy | Dodaj Obiekt/Salę | Reklama | Regulamin | O nas / Kontakt

© 2011 - 2024 Aplit Wszelkie prawa zastrzeżone.